Οι στόχοι και η μέχρι τώρα σταδιοδρομία του
O Δρ. Nίκος Χαροκόπος, ο νέος διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, η οποία παραμένει κλειστή επί δύομιση χρόνια είναι ένας επιστήμονας με περγαμηνές και με μεγάλη εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα υπηρετεί στο Essex Cardiothoracic Centre και τους προσεχείς μήνες θα επιστρέψει στην Ελλάδα και στην Πάτρα για το δύσκολο και μεγάλο στοίχημα της σωστής και αποτελεσματικής επαναλειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.
Η ευρύτερη περιοχή παραμένει ακάλυπτη από τη χειρουργική αντιμετώπιση όχι μόνο, έκτακτων αλλά και πιο ελεγχόμενων περιστατικών. Η εκλογή του Δρ. Νίκου Χαροκόπου από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ως καθηγητή καρδιοχειρουργικής και διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την επαναλειτουργία της, το οποίο από μόνο του δεν επαρκεί. Χρειάζεται στελέχωση της κλινικής με το απαραίτητο και εξιδεικευμένο προσωπικό καθώς και υλικοτεχνική υποδομή. Η δε διαδικασία για την πρόσληψή του και την δημοσίευση στο ΦΕΚ θα χρειαστεί κάποιους μήνες. Ο ίδιος μιλώντας στο thebest.gr λίγο πριν επιστρέψει από την Πάτρα, στο Έσσεξ, στη Μεγάλη Βρετανία, παρουσιάζει τη φιλοσοφία του και το πώς σκοπεύει να κινηθεί. Βασικός του στόχος να δημιουργήσει «μια Καρδιοχειρουργική Κλινική η οποία θα κερδίσει την εκτίμηση της Ιατρικής κοινότητας και θα παρέχει την ασφάλεια στην τοπική κοινωνία ότι μπορεί να έχει άριστη αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών παθήσεων – χωρίς την απομάκρυνση από το οικείο περιβάλλον.
Προκειμένου η νέα κλινική να λειτουργήσει με αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και συνέπεια απαιτούνται σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς τον άρρωστο και όχι βιασύνες και επιπολαιότητες». Έχοντας γνώση ότι στην Ελλάδα τα πράγματα στη δημόσια σφαίρα κινούνται πιο αργά σε σχέση με την Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, βασίζεται στο ότι «η πολιτεία επιθυμεί και υποστηρίζει, η ιατρική κοινότητα πρόθυμα συνεπικουρεί, και η κοινωνία απαιτεί… Επομένως, οι σκέψεις μου είναι θετικές. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες του δρόμο, που σίγουρα θα υπάρξουν, ευελπιστώ πως με υπομονή και καλή θέληση θα ξεπεραστούν».
Αυτές τις ημέρες είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ τη Διοικήτρια του ΠΓΝΠ Γιούλη Μαμμή.
Αναλαμβάνεται τη διεύθυνση της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ η οποία εδώ και δυόμιση χρόνια είναι κλειστή. Ένα πρώτο σχόλιο για τα νέα σας καθήκοντα.
«Η χαρά μου είναι μεγάλη που μου δίνεται η δυνατότητα επιστροφής στην πατρίδα, ώστε η πολύτιμη εμπειρία και η τεχνογνωσία τόσων χρόνων να τεθούν στην υπηρεσία των ανθρώπων του τόπου μας. Αυτό στάθηκε και ένα από τα ισχυρά κίνητρα επιστροφής μου…»
Ποιοι είναι οι στόχοι σας και πώς σκοπεύετε να εργαστείτε;
«Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια Καρδιοχειρουργική Κλινική η οποία θα κερδίσει την εκτίμηση της Ιατρικής κοινότητας και θα παρέχει την ασφάλεια στην τοπική κοινωνία ότι μπορεί να έχει άριστη αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών παθήσεων – χωρίς την απομάκρυνση από το οικείο περιβάλλον.
Προκειμένου η νέα κλινική να λειτουργήσει με αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και συνέπεια απαιτούνται σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς τον άρρωστο και όχι βιασύνες και επιπολαιότητες. Θέλω να καταφέρω οι άνθρωποι του τόπου μας να αποκτήσουν την απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το κέντρο μας παρέχει εξαιρετικά χειρουργικά αποτελέσματα, με ανθρώπινο πρόσωπο».
Έχετε μακρά και πολύτιμη εμπειρία από το εξωτερικό και δη από την Αγγλία. Τι κρατάτε από αυτή και τι δύναται και επιθυμείτε να προσαρμόσετε στα ελληνικά δεδομένα, στο βαθμό που περνά από το χέρι σας;
«H Αγγλία είναι η χώρα στην οποία η πρότυπη οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) αποτέλεσε υπόδειγμα για πολλές άλλες χώρες. Η άσκηση της Ιατρικής στην Αγγλία χαρακτηρίζεται από τη συνεχή προσπάθεια παροχής υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο – με επίκεντρο την ασφάλεια του ασθενούς-, βασιζόμενη στο συνεχή έλεγχο της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό θα είναι ο κορμός πάνω στον οποίο θα οργανώσω τη νέα αυτή Καρδιοχειρουργική κλινική».
Τι είναι αυτό που χρειάζεται να έχετε στη διάθεσή σας για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της κλινικής; Τι πρέπει να γίνει στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής και του προσωπικού;
«Η Καρδιοχειρουργική, ως υψηλής εξειδίκευσης χειρουργική ειδικότητα, απαιτεί βέβαια ειδική και ακριβή υλικοτεχνική υποδομή και υποστήριξη αλλά το σημαντικότερο είναι το ανθρώπινο εξειδικευμένο δυναμικό – ιατρικό και νοσηλευτικό-που θα πλαισιώσει τις ιατρικές εκείνες ειδικότητες πάνω στις οποίες θα στηρίξει η νέα κλινική τη δραστηριότητά της».
Γιατί επιλέξατε να διεκδικήσετε αυτή τη θέση;
«Αποτελεί μια θέση υψηλής ευθύνης σε έναν τόπο που απόλυτα χρειάζεται τις υπηρεσίες της Καρδιοχειρουργικής.
Η τοποθέτηση μου στο τιμόνι της νέας αυτής προσπάθειας αποτέλεσε μια πρόκληση, διότι πρόκειται περί δημιουργίας μιας Νέας Μονάδας που στοχεύει στην παροχή υψηλών υπηρεσιών στον πληθυσμό του τόπου».
Υπάρχει κάτι να σας προβληματίζει;
«Στην παρούσα φάση η πολιτεία επιθυμεί και υποστηρίζει, η ιατρική κοινότητα πρόθυμα συνεπικουρεί, και η κοινωνία απαιτεί… Επομένως, οι σκέψεις μου είναι θετικές.
Τα εμπόδια και οι δυσκολίες του δρόμο, που σίγουρα θα υπάρξουν, ευελπιστώ πως με υπομονή και καλή θέληση θα ξεπεραστούν».
There is no item in your cart