Γύρισε από το Έσσεξ της Βρετανίας για να ανοίξει ξανά την κλειστή πανεπιστημιακή κλινική, η οποία αν λειτουργούσε δεν θα είχε χαθεί 52χρονη γυναίκα τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο περασμένος Οκτώβριος αποδείχθηκε μήνας καθοριστικός για την Καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια». Κι αυτό διότι σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, τα οποία όμως στην πραγματικότητα συνδέονταν -και μάλιστα αιτιακά.
Στις 5 Οκτωβρίου 2019 μια 52χρονη εκδήλωσε στον Πύργο οξύ σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα που έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης. Λόγω του ότι η Καρδιοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Πατρών ήταν κλειστή -από τον Απρίλιο του 2017- οργανώθηκε διακομιδή της ασθενούς στο νοσοκομείο Ιωαννίνων αλλά με μοιραία κατάληξη – η γυναίκα έχασε τη μάχη για τη ζωή έξω από την Άρτα. Το τραγικό συμβάν έθεσε στο μικροσκόπιο το νοσοκομείο και τη μη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής. Και ενδεχομένως επιτάχυνε τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία της. Στις 31 Οκτωβρίου η Ιατρική Σχολή Πάτρας εξέλεξε παμψηφεί τον κ. Νίκο Χαροκόπο αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής Θώρακα και Καρδιάς και Διευθυντή στην Πανεπιστημιακή Θωρακοχειρουργική Κλινική. Η σχετική θέση είχε προκηρυχθεί, τον Σεπτέμβριο του 2018, 18 μήνες μετά τη μετακίνηση του προηγούμενου επικεφαλής σε πανεπιστημιακή κλινική της Αττικής.
Ο κ. Χαροκόπος βρισκόταν στη Βρετανία -το 2013 είχε διεκδικήσει και καταλάβει μόνιμη θέση Consultant στο Essex Cardiothoracic Centre, ένα δημόσιο Κέντρο Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιάς στο Έσσεξ- ωστόσο υπέβαλε υποψηφιότητα αμέσως μόλις έμαθε για την κενή θέση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2019, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας μας «σύστησε» μέσω του λογαριασμού του στο twitter τον νέο διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. «Ένα μεγάλο, σημαντικό βήμα έγινε για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Καρδιοχειρουργική, μετά από 2,5 χρόνια!», χαρακτήρισε ο υπουργός την εκλογή του κ. Χαροκόπου ως αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή της κλινικής.
Για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ένα μεγάλο στοίχημα η επαναλειτουργία της κλινικής. Για τον εκ Χίου ορμώμενο επιστήμονα είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση στη φάση της επαγγελματικής μου ωρίμανσης!» όπως λέει με ενθουσιασμό, μιλώντας στο ΘΕΜΑ. «Ο αγώνας είναι τεράστιος εξ ορισμού – είμαι έτοιμος να αναλάβω όλα τα ρίσκα», δηλώνει.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Χαροκόπος εργάζεται άοκνα τους τελευταίους τρεις μήνες, παράλληλα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του στη Βρετανία. «Tο τραγικό συμβάν με τον θάνατο της 52χρονης βέβαια, μαζί με πολλά παρόμοια περιστατικά γνωστών και αγνώστων ανθρώπων, δεν μπορούσε παρά μόνο λύπη να μου προξενήσει και ταυτόχρονα να τονίσει την αναγκαιότητα της προσπάθειας αυτής» λέει o κ. Χαροκόπος.
Η διεκδίκηση της θέσης -και η επιστροφή οικογενειακώς στην Ελλάδα που συνεπαγόταν- ήταν μονόδρομος για τον 57χρονο καρδιοχειρουργό. «Δύο είναι οι λόγοι οι οποίοι με οδήγησαν στη διεκδίκηση της θέσης αυτής. Πρώτον, η επαγγελματική ωρίμανση και χειρουργική αυτάρκεια, από τα οποία προκύπτει ως αναγκαιότητα η δημιουργία. Η θέση αυτή ανήκει σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο παρά τη λαμπρή ιστορία του, δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα αναπτύξει σε βάθος την ειδικότητα της Καρδιοχειρουργικής. Ο δεύτερος λόγος είναι το εσωτερικό αίσθημα που μόνο οι συνάδελφοι που δουλεύουν στο εξωτερικό μπορούν να το αναγνωρίσουν: «Πότε θα μπορέσω να προσφέρω, όλα αυτά που προσφέρω στον ξένο τόπο, στο δικό μου τόπο;», εξηγεί.
Προσώρας η διαδικασία προχωρά με ταχύ -πλην όμως… ελληνικό- ρυθμό. Είναι ενδεικτικό ότι ο επίσημος διορισμός του κ. Χαροκόπου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Μέχρι τότε το υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει τις θέσεις ιατρών (απαιτούνται 7 καρδιοχειρουργοί, καρδιο-αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι) και νοσηλευτών. Μάλιστα, ο καρδιοχειρουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με συναδέλφους του που υπηρετούν στη Βρετανία αλλά και στην Ελλάδα και τους απευθύνει πρόσκληση. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός έχει ήδη παραγγελθεί. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει την κλινική διαμορφώνεται. Στην πλήρη λειτουργία της η κλινική θα έχει 16 κλίνες και 6 κλίνες στη Μονάδα.
«Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια Καρδιοχειρουργική Κλινική η οποία θα κερδίσει την εκτίμηση της ιατρικής κοινότητας και θα εμπεδώσει ασφάλεια στην τοπική κοινωνία. Θέλω να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι μπορούν να έχουν άριστη αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών παθήσεων, χωρίς την απομάκρυνση από το οικείο τους περιβάλλον. Θέλω να κερδίσω την απόλυτη εμπιστοσύνη τους ότι το κέντρο μας παρέχει εξαιρετικά χειρουργικά αποτελέσματα, με ανθρώπινο πρόσωπο. Επιπλέον, λόγω του πανεπιστημιακού χαρακτήρα της, η Κλινική αυτή θα έχει ενεργό ρόλο στην προπτυχιακή αλλά και τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των νέων Ελλήνων γιατρών», περιγράφει ο κ. Χαροκόπος.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας, εμφανίζεται επιφυλακτικός: «Εγώ είμαι έτοιμος να ξεκινήσω αύριο, όμως η Κλινική θα ξεκινήσει τη λειτουργία της όταν και η ομάδα και όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι έτοιμα. Μείζων αρχή της Καρδιοχειρουργικής αποτελεί ο μη συμβιβασμός με τη μετριότητα. Ημίμετρα συχνά οδηγούν σε αποτυχίες και αποτυχίες κοστίζουν ζωές. Είναι σημαντικό στην παρούσα φάση ότι η Πολιτεία επιθυμεί και υποστηρίζει, η ιατρική κοινότητα πρόθυμα συνεπικουρεί και η κοινωνία απαιτεί», τονίζει.
Στο βρετανικό Κέντρο Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιάς όπου θα βρίσκεται τυπικά μέχρι τον διορισμό του στην Ελλάδα ο κ. Χαροκόπος πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 1.200 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Περίπου τόσες γίνονται κάθε χρόνο στον «Ευαγγελισμό» και το «Ιπποκράτειο». Ο ίδιος θέλει να αξιοποιήσει στην Ελλάδα ό,τι καλύτερο πήρε από τη Βρετανία: «Η άσκηση της Ιατρικής εκεί χαρακτηρίζεται από τη συνεχή προσπάθεια παροχής υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο βασιζόμενη στο συνεχή έλεγχο της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό θα είναι ο κορμός πάνω στον οποίο θα οργανώσω και τη νέα Καρδιοχειρουργική Κλινική». Δηλώνει χαρούμενος που θα αφήσει πίσω του τον γκρίζο ουρανό του Έσσεξ -«δεν χρειάζεται αυτή η γκριζάδα στο γαλάζιο ουρανό της πατρίδας μας», λέει με αισιοδοξία για την επιστροφή του και για την πρόκληση της διεύθυνσης της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.
There is no item in your cart