Έφτασε, όπως φαίνεται, η στιγμή όπου θα επαναλειτουργήσει η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, στην Πάτρα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Πέμπτη, παρουσία μάλιστα του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. «Ένας μεγάλος στόχος έγινε πραγματικότητα. Η νέα Καρδιοχειρουργική Κλινική θα λειτουργεί πάνω σε μία βάση που προϋπήρχε» ανέφερε στο thebest.gr ο υποδιοικητής του νοσοκομείου του Ρίου. Διευθυντής της Κλινικής είναι ο Νίκος Χαροκόπος.
Η ομάδα του πλαισιώνεται από τη Μαρία Φιλιππάκη καρδιο- αναισθησιολόγο, τον Δημήτρη Στεφάνου καρδιοχειρουργό και την Έφη Ρούσκα καρδιολόγο με εξειδίκευση στην παρακολούθηση καρδιοχειρουργημένων ασθενών. Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Μπάκος, αναμένεται κι άλλο προσωπικό στην κλινική ενώ όλα θα γίνουν βήμα- βήμα.
Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν θέματα που θα πρέπει στην πορεία να επιλυθούν. Φυσικά το γεγονός ότι το νοσοκομείο βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας καθιστά τα πράγματα πιο δύσκολα.
«Η κλινική είναι πλήρως εξοπλισμένη. Το μόνο που ίσως λείπει είναι ένα μέρος εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο έχει απορροφηθεί σε δομές covid όμως θα έρθει και όταν το χρειαστούμε θα είναι εκεί. Η βασική ομάδα όμως υπάρχει» εξηγεί ο κ. Μπάκος. Επιπλέον θα υπάρχουν εφημερίες για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Όσο για το πότε θα γίνει το πρώτο χειρουργείο; «Πολύ πολύ σύντομα» μας απαντά, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρχει σταδιακά πλήρης προσαρμογή.
Σε ποιο νοσοκομείο θα προγραμματιστούν καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, όταν με εντολή του ίδιου του υπουργού έχουν μειωθεί όλες οι επεμβάσεις στο 20% ; Σε ποιο νοσοκομείο θα λειτουργήσει, όταν οι κλινικές για τις ανάγκες του κορωνοϊού επιτάσσονται η μία μετά την άλλη; Σε ποια ΜΕΘ θα νοσηλευτούν μετεγχειρητικά οι ασθενείς, όταν όλη η ΜΕΘ ενηλίκων – συμπεριλαμβανομένης και της Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ -έχει μετατραπεί σε ΜΕΘ αποκλειστικά για covid;
«Οι προτάσεις μας για άνοιγμα του Θώρακος, επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων της περιοχής, εξασφάλιση των όρων για απρόσκοπτη λειτουργία του χειρουργικού τομέα και της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων, είναι η μοναδική λύση για να μην μετατραπεί το ΠΓΝΠ σε νοσοκομείο αποκλειστικά μιας νόσου, που θα βρίσκεται μονίμως σε καθεστώς “έκτακτης ανάγκης”, εξοβελίζοντας κάθε άλλη δραστηριότητα, όπως και τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ως “είδος πολυτελείας”.
Η λειτουργία της πρέπει να βασίζεται σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, αποκλειστικής κρατικής χρηματοδότησης, με αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Ειδικά σε μια περίοδο που γίνεται συντονισμένη επίθεση στα δημόσια καρδιοχειρουργικά κέντρα(πχ Παιδοκαρδιοχειρουργικό Αγία Σοφία), πιθανή ιδιωτικοποίησή της ή λειτουργία με όρους ΣΔΙΤ/ ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων, πρέπει να αποτραπεί ώστε να διασφαλιστεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη στους πολίτες της Δυτ.Ελλάδας. Τέλος, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από διάφορα κέντρα» αναφέρει σε ανακοίνωση της.
Το σίγουρο είναι ότι η ανάγκη λειτουργίας καρδιοχειρουργικής κλινικής, για την κάλυψη του πληθυσμού της Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής είναι αναγκαία και επιτακτική εδώ και πολλά χρόνια.
Τέσσερα χρόνια χωρίς καρδιοχειρουργική- Χάθηκαν ζωές
Η Καρδιοχειρουργική κλινική του Ρίου έμεινε ανενεργή για τέσσερα χρόνια. Στην ουσία μπήκε λουκέτο με την αποχώρηση του μέχρι τότε διευθυντή της Δημήτρη Δουγένη, τον Απρίλιο του 2017. Μετά από αυτό ήρθε στην κλινική Έλληνας καρδιοχειρουργός από την Αγγλία, λίγες εβδομάδες μετά αποχώρησε όμως. Ο τότε διοικητής Θ. Πισιμίσης είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος του το ζήτησε.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 προκηρύσετται στο ΦΕΚ η πρόσληψη του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου. Όμως οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό ήταν μεγάλες κι έτσι ο γιατρός από την ώρα που ήρθε στο ΠΓΝΠ παρέμενε παροπλισμένος.
Έτσι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια αποφάσισε τους πρώτους μήνες του 2019 να τον αποσπάσει προσωρινά στο Ιπποκράτειο της Αθήνας όπου μπορεί να χειρουργεί κανονικά και να παραμείνει «ζεστός» μέχρι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπήρχαν στην Πάτρα και καταστεί δυνατόν να γίνονται και πάλι επεμβάσεις στο ΠΓΝΠ.
Τον Νοέμβριο του 2019, ο Δρ. Nίκος Χαροκόπος, ορίζεται νέος διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Μέχρι τότε υπηρετούσε στο Essex Cardiothoracic Centre ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Πάτρα για το δύσκολο και μεγάλο στοίχημα της σωστής και αποτελεσματικής επαναλειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.
(Δείτε τι είχε τι στο thebest.gr τότε ο Δρ. Νίκος Χαροκόπος)
Η εκλογή του Δρ. Νίκου Χαροκόπου από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ως καθηγητή καρδιοχειρουργικής και διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την επαναλειτουργία της, το οποίο από μόνο του δεν επαρκούσε…
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, στη στελέχωση της κλινικής με το απαραίτητο και εξιδεικευμένο προσωπικό καθώς και υλικοτεχνική υποδομή.
Τον Οκτώβριο του 2019 μία 52χρονη καθηγήτρια που κατέρρευσε λόγω καρδιακού επεισοδίου, ενώ βρισκόταν στην Ηλεία, και κατέληξε κατά τη διακομιδή της στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα που απασχόλησε πανελληνίως.
Το πρόβλημα μάλιστα είχε αναδείξει thebest.gr και με αφορμή τη σοβαρή περιπέτεια υγείας του συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος «κατέρρευσε» στην τηλεοπτική εκπομπή του Πατρινού δημοσιογράφου Τάκη Χατζή. Περιγράψαμε τότε τι θα είχε συμβεί αν ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε την ατυχία να πάθει το επεισόδιο στην Πάτρα.
Από εδώ και πέρα φαίνεται, έστω κι αν υπάρχουν κι άλλα βήματα να γίνουν, υπάρχει μία σημαντική αρχή για την επαναλειτουργία της κλινικής που τόσο πολύ έλειψε στην περιοχή.
There is no item in your cart