Ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής αν. Καθηγητής Χειρουργικής Θώρακα και Καρδιάς της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, δηλώνει στην «Γ» πως γύρισε στην Ελλάδα επαγγελματικά ώριμος και έτοιμος για έναν δύσκολο αγώνα με στόχο, η Κ/X του ΠΓΝΠ να γίνει εφάμιλλη των καλύτερων κλινικών.
THΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Η μεγάλη αναμονή τέλειωσε. Πριν ένα μήνα. Η «επιταγή» της Ακαδημαϊκής/Ιατρικής Κοινότητας και κυρίως των πολιτών «εξοφλήθη». Το κράτος, ως όφειλε, εξόφλησε με το παραπάνω το «χρέος» του.. Πληρώθηκε το κενό, το έλλειμμα σε έναν νευραλγικό τομέα της υγείας. Επιτέλους άνοιξε η Καρδιοχειρουργική Κλινική! Γιατί έλειπε από ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με ιστορία και εύσημα. Για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ήταν ένα μεγάλο στοίχημα η επαναλειτουργία της κλινικής. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, υποδειγματικό κατά τα άλλα, λειτουργούσε με ουσιαστικό έλλειμα σε έναν νευραλγικό τομέα της υγείας. Τώρα απέκτησε μια πλήρη σε υλικοτεχνικές υποδομές Καρδιοχειρουργική κλινική και ταυτόχρονα τον πρώτο πυρήνα εξειδικευμένων γιατρών που θα τη στελεχώσουν – Καρδιοχειρουργό, Καρδιοαναισθησιολόγο και ειδικό Καρδιολόγο. Για την ιστορία, τι συνέβαλε και η κλειστή από το 2017 Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική άνοιξε και μάλιστα με αναβάθμιση; Από το σήμα κινδύνου, ενός θανάτου – της 52άχρονης από την Ηλεία που εξέπνευσε στο δρόμο για το Νοσοκομείο Ιωαννίνων – και από το πλήθος περιστατικών που έχριζαν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Από την ευαισθησία του Υπ. Υγείας που χτύπησε συναγερμό. Όλα μαζί έθεσαν στο επίκεντρο την επαναλειτουργία της κλινικής. Η σχετική θέση που είχε προκηρυχθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018, βρήκε τον άνθρωπό της.Στο πρόσωπο του Νίκο Χαροκόπου Το Τμήμα Ιατρικής τον εξέλεξε παμψηφεί Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής Θώρακα και Καρδιάς και Διευθυντή στην Πανεπιστημιακή Καρδιο-Θωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ. Ήρθε από το Essex της Μ Βρετανίας. Ήταν εκεί από το 2013 με μόνιμη θέση Consultant στο Essex Cardiothoracic Centre, μεγάλο Κέντρο Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιάς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
-Γιατί γύρισε, Ποια η πρώτη αίσθηση από τη νέα κλινική ; Υπάρχουν ελλείμματα και αν ναι, πόσο σημαντικά είναι και που εστιάζονται; Η υποδομή της κλινικής παρέχει τη δυνατότητα για εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς; Πόσο κινδυνεύουν, και πρέπει να κάνουν εμβόλιο οι καρδιοχειρουργημένοι από τον κορωνοϊό; Πόσο ασφαλές είναι να γίνονται χειρουργεία εν μέσω πανδημίας; Ο Νίκος Χαροκόπος απαντά στα ερωτήματα της «Γ»
-Γιατί γυρίσατε στην Ελλάδα και πήρατε αυτή τη θέση ;
«Η θέση αυτή αποτέλεσε για μένα μια μεγάλη πρόκληση στη φάση της επαγγελματικής μου ωρίμανσης. Μια πρόκληση για έναν εξ ορισμού τεράστιο αγώνα και είμαι έτοιμος να αναλάβω όλα τα ρίσκα. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που με οδήγησαν στη διεκδίκηση της θέσης αυτής. Πρώτον, η επαγγελματική ωρίμανση από την οποία προκύπτει ως ανάγκη η δημιουργία. Η θέση αυτή ανήκει σε ένα Πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο παρά τη λαμπρή ιστορία του, δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα αναπτύξει σε βάθος την ειδικότητα της Καρδιοχειρουργικής. Ο δεύτερος λόγος είναι το εσωτερικό συναίσθημα, που μόνον οι συνάδελφοι που δουλεύουν στο εξωτερικό μπορούν να το αναγνωρίσουν. Η ανάγκη του να μπορέσω να προσφέρω, όλα αυτά που έμαθα και λειτούργησα στον ξένο τόπο, στον δικό μου τόπο, στη δική μου πατρίδα…»
-Μετά από χρόνια αναμονής άνοιξε η καρδιοχειρουργική κλινική. Κύριε καθηγητά ποια η πρώτη αίσθηση από τη νέα κλινική που προΐστασθε ;
«Η πρώτη μου αίσθηση είναι η ανάληψη μιας τεράστιας ευθύνης και ενός μεγάλου στόχου. Γιατί αυτό; Γιατί η Κλινική, της οποίας τη Διεύθυνση ανέλαβα, λειτουργούσε μόνον κατά το ένα σκέλος της, το Θωρακοχειρουργικό. Το σκέλος της Καρδιοχειρουργικής ήταν ανύπαρκτο τα τελευταία χρόνια και επομένως έπρεπε να δημιουργηθεί εκ του μηδενός. Οργάνωσα λοιπόν ένα σχέδιο για την Κλινική, βασιζόμενο όχι μόνο στην πλήρη ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής, άλλα και στη στελέχωση με εξειδικευμένο Ιατρικό προσωπικό. Είναι αλήθεια ότι βρήκα ευήκοα ώτα όταν συζήτησα τα σχέδιά μου με τους υπευθύνους φορείς. Το Υπ. Υγείας και η 6η ΥΠΕ με βοήθησαν ουσιαστικά και αποφασιστικά. Ενστερνίστηκαν το όραμά μου με την προοπτική να δημιουργηθεί όχι μόνον η αίσθηση, αλλά η βεβαιότητα ότι η νέα Κλινική έχει και θα έχει όλα τα εφόδια, προκειμένου να εξελιχθεί σε Κλινική – Πρότυπο».
-Η υποδομή της κλινικής παρέχει τη δυνατότητα σοβαρών περιστατικών όπως π.χ. εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς και, υπάρχουν ελλείμματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ,αν ναι, πόσο σημαντικά είναι και που εστιάζονται;
«Η Καρδιοχειρουργική είναι τομέας υψηλών προδιαγραφών και χρειάζεται υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. Έχουν διαμορφωθεί οι χώροι και υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η πρώτη εγχείρηση ανοικτής καρδιάς με απόλυτη επιτυχία. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα που με πλαισιώνει, ήρθε μαζί μου από την Αγγλία. Με αυτή την ομάδα μπορούμε να δουλέψουμε συντονισμένοι και αυτό είναι βασικό για την επιτυχία της κάθε μιας εγχείρησης. Βεβαίως για να αυξηθεί η παραγωγικότητα της Κλινικής χρειάζεται και επιπρόσθετο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Στην παρούσα φάση μας λείπουν καρδιοαναισθησιολόγοι. Είχαν προκηρυχθεί προσφάτως 4 θέσεις και οι 3 από αυτές βγήκαν άγονες, λόγω μη διαθεσιμότητας τέτοιας εξειδίκευσης στην επικράτεια. Οι θέσεις αυτές θα επαναπροκηρυχθούν σύντομα. Εν τω μεταξύ, με τη σοβαρή μας δουλειά, θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε όχι μόνον αξιόλογους ήδη καταξιωμένους επιστήμονες σε αυτές τις εξειδικευμένες θέσεις, αλλά και νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να εξειδικευθούν περαιτέρω. Η συνεχιζόμενη επιστημονική μου συνεργασία με το Κέντρο που εργαζόμουν στην Αγγλία θα αποτελέσει ενεργή γέφυρα εκπαίδευσης. Στο σύντομο χρονικό διάστημα ύπαρξής της η Νέα Καρδιοθωρακοχειρουργική έχει ήδη αναπτύξει επιστημονική συνεργασία με τις σχετιζόμενες κλινικές του ΠΓΝΠ και του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» και το ίδιο θα γίνει με όλα τα περιφερειακά Νοσοκομεία. Όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι πάντοτε χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών να συντονιστεί με ακρίβεια και να λειτουργήσει σαν μια αρραγής ομάδα, ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη ασφάλεια για τον ασθενή. Έτσι, οι δραστηριότητες της Κλινικής σε όλες τις κατευθύνσεις – για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος- θα εκπτυχθούν σταδιακά. Αποτελεί στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, η Κλινική μέσω της σοβαρής δουλειάς της, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποκτήσει όνομα στην ελληνική και ξένη Ιατρική Κοινότητα».
-Πόσο ασφαλές είναι να γίνονται με την υφιστάμενη όξυνση της πανδημίας χειρουργεία καρδιάς;
«Η πανδημία και ειδικότερα το σφοδρότερο όλων 3ο κύμα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς της Χειρουργικής, πολλώ δε μάλλον στην ευαίσθητη περιοχή της Καρδιοχειρουργικής. Τα προβλήματα που βίωσα στην Αγγλία – στο σφοδρό για εκείνη τη χώρα 1ο κύμα – τα αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα στην παρούσα φάση. Όλες οι Καρδιοχειρουργικές κλινικές στη χώρα μας είναι εύλογο να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Η αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ενός Χειρουργείου Καρδιάς πρέπει να ζυγίζεται με απόλυτη υπευθυνότητα και να υπολογίζεται στο έπακρον το όφελος έναντι της ζημίας μιας επέμβασης – με «φόντο» τον κίνδυνο της διασποράς του ιού. Δεν υπάρχει τραγικότερο γεγονός από το να εκτελείς μια επιτυχημένη εγχείρηση και να χάνεις τον ασθενή από κορωνοι»ό.
-Τα ποσοστά επιτυχίας και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς στις σοβαρές εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς ;
«Ο περιεγχειρητικός κίνδυνος στις Εγχειρήσεις Καρδιάς είναι εξατομικευμένος. Υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αξιολόγησης του κινδύνου. Βασικό ρόλο στον περιεγχειρητικό κίνδυνο παίζει η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων, η ηλικία, το φύλο και γενικά το βιολογικό προφίλ των υποψηφίων ασθενών για χειρουργείο Ανοικτής Καρδιάς. Εάν ο ασθενής δεν έχει άλλες σοβαρές υποκείμενες νόσους και, ανάλογα με την ηλικία του, το ποσοστό περιεγχειρητικού κινδύνου που δίνει το σύστημα αξιολόγησης είναι 1-2/%. Ποσοστό επιτυχίας πολύ υψηλό!»
-Κατά πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος από την νόσο covid-19 των καρδιοχειρουργημένων και των ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργείο καρδιάς και αυτοί πρέπει να κάνουν εμβόλιο ;
«Είναι προφανές ότι οι καρδιοχειρουργημένοι και οι σοβαρά πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα ασθενείς ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Πρέπει να προσέχουν διπλά, να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα. Δεν υπάρχει αντένδειξη, λόγω μιας προηγηθείσας καρδιοχειρουργικής επέμβασης, στη διενέργεια εμβολιασμού. Θα πρέπει να συζητήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους την περίπτωση σοβαρών αλλεργιών. Με άλλα λόγια, ισχύει για τον εμβολιασμό τους ό,τι ισχύει και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
-Ποιοι οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι και τα όνειρα σας;
-«Στόχος και ταυτόχρονα στοίχημα αποτελεί η δημιουργία μιας Κλινικής που θα κερδίσει την εκτίμηση της Ιατρικής Κοινότητας και θα δώσει αίσθημα ασφάλειας στην τοπική κοινωνία. Θέλω να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι του τόπου μας ότι μπορούν να έχουν άριστη αντιμετώπιση των Καρδιοχειρουργικών τους παθήσεων τοπικά, χωρίς να απομακρύνονται από το οικείο περιβάλλον τους. Εξίσου σημαντικός στόχος είναι η Κλινική να ανταποκριθεί στις Ακαδημαϊκές προσδοκίες -λόγω του Πανεπιστημιακού χαρακτήρα του Νοσοκομείου- και να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη προπτυχιακή και την μεταπτυχιακή εκπαίδευση φοιτητών και γιατρών. Αναγνωρίζω ότι χρειάζεται χρόνος για την «ενηλικίωση» της κλινικής. Θα προσπαθήσουμε όλοι, με επαύξηση των προσπαθειών μας και του πάθους για το Λειτούργημά μας, να επιταχύνουμε το χρόνο. Είναι αλήθεια ότι για τη νεοσύστατη Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική χρειάζεται μεθοδικός και ακριβής βηματισμός. Πιστεύω, πιστεύουμε όλοι, ότι θα γίνει μια Κλινική που δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από τις μεγάλες Καρδιοχειρουργικές Κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού»
There is no item in your cart